Nieuwe wet Huwelijk per 01 januari 2018

 

 

Huwelijkse voorwaarden of Gemeenschap van goederen per 1-1-2018

 

Met ingang van 1 januari 2018 is het automatische “trouwen in algehele gemeenschap van goederen” afgeschaft. Nederland was een van de weinige landen waar in algehele gemeenschap van goederen werd getrouwd als het bruidspaar het niet op een andere manier had geregeld. Deze wet is na bijna 200 jaar afgeschaft.

 

Per 1 januari 2018 zal de nieuwe wet “beperkte gemeenschap van goederen” in werking treden. Wij hebben een aantal details van de veranderingen voor jou in kaart gebracht:

 

Elk huwelijk dat vanaf 1 januari 2018 voor de Nederlandse wet wordt aangegaan, is een verbintenis gesloten “in beperkte gemeenschap van goederen”. Wat voor je huwelijk van jou was – zoals een eigen huis, salaris of bedrijf, net als een hypotheek of een (studie)schuld – blijft ook daarna van jou. Alleen het vermogen dat de partners tijdens het huwelijk opbouwen wordt gemeenschappelijk eigendom. Bezittingen en schulden van vóór het huwelijk vallen niet in de gezamenlijke boedel. Ook schenkingen en erfenissen die worden ontvangen tijdens de huwelijksjaren worden, anders dan voorheen, persoonlijk bezit. Voortaan slapen dus drie vermogens op één kussen: de twee privévermogens van beide partners van vóór hun trouwen en hun gedeelde huwelijkse vermogen.

 

Het nieuwe basishuwelijk vereist wel enige administratiediscipline. Wie bij een scheiding beweert dat bepaalde bezittingen persoonlijk eigendom zijn, zal dat moeten aantonen.

 

Voorbeeld 1: Als je jouw studieschuld hebt afgelost met gezamenlijk inkomen, kan jouw echtgenoot een deel van dit geld terugeisen.

 

Voorbeeld 2: Heb je al samengewoond en samen spulletjes of een huis gekocht of samen een schuld opgebouwd, vallen die wel in de gemeenschap van goederen. Ook als de een 80% en de ander 20% betaalde ben je ineens samen eigenaar. Zodra je trouwt verschuift de eigendomsverhouding naar fifty-fifty tenzij je aanvullende huwelijkse voorwaarden vastlegt.

 

Voorbeeld 3: Als een van de partners een eigen bedrijf heeft wordt het er ook niet makkelijker op. Is het bedrijf al eerder opgericht dan het huwelijk, blijft het voortaan buiten de gemeenschap van goederen. Volgens de nieuwe wet deel je samen wat je ook samen hebt opgebouwd. De echtgenoot van de ondernemer heeft daarom het recht op een redelijke vergoeding van het bedrijfsinkomen gekregen. Want zou de ondernemer een gewone baan hebben gehad, dan was zijn salaris wel binnen de gemeenschap gevallen.  In het geval van een faillissement van het bedrijf, kunnen schuldeisers geen beroep meer doen op bijvoorbeeld “het dure erfstuk van de partner”. De nieuwe regel biedt partners meer bescherming dan in het huidige recht.

 

Deze opsomming van voorbeelden is zeker geen complete lijst van mogelijkheden.

 

Het is moeilijk om met jouw aanstaande man of vrouw, die jouw grote liefde is, een zakelijk gesprek te voeren alsof je volgend jaar zou gaan scheiden. Je moet antwoorden verzinnen op lastige vragen die je het liefst, uit naam van de liefde en de gezamenlijke toekomst, afwimpelt. Dat is zeker begrijpelijk, maar is dat wel verstandig?

 

Kijk eens om je heen! Is het redelijk dat je vóór je huwelijk 80% betaalde en 80% eigenaar was van de eigen woning. Deze is na het huwelijk ineens 50-50% eigendom geworden en wordt ook voor die waarde afgerekend. Als je hierop zelf geen antwoord kunt verzinnen is ons advies:

 

Zet een paar gedachten, vragen en overwegingen op papier en ga er samen mee naar de notaris. Laat je voorlichten en maak het bespreekbaar. Dan maak je samen afspraken en is het goed geregeld. Nu kun je stralend aan je trouwdag beginnen!

 

Informatie van de overheid over trouwen

 

 


Jullie Trouwfeest in een Kerk

 

Geweldig!!! 

Trouwen in de kerk  is al eeuwen oud, maar feesten in de kerk is toch een nieuw begrip.

De hervormde kerk te Kamperland is gerenoveerd tot Trouw /- en Feest locatie. 

Een prachtig restaurant in authentieke sfeer. 

Vanmorgen warm ontvangen met een heerlijke kop koffie bij Familie Brasserie Amable. 

Zijn jullie op zoek naar een unieke locatie, dan heb ik die voor jullie gevonden.

Dit word een leuke en uitdagende samenwerking.

 


1000 Likes

WAUW, DANK JULLIE WEL !!!!!!

 

We hebben de 1000 LIKES gehaald Facebook.

 

Supertrots en dankbaar.

 


Bruids Beurs

Het team van Weddingplanner Zeeland Connected for life was deze keer met 3 man sterk vertegenwoordigd op de Trouwbeurs TrouwTastisch 'Autumn Leaves' om alle aanstaande bruidsparen te voorzien van de Wedding Goodiebox Zeeland.

 

De Wedding Goodiebox Zeeland zit bordevol met akties, kortingen, ideeën en heel veel leuke Goodies.

Gaan jullie ook trouwen en wil je inspiratie op doen, vraag dan ook de gratis Wedding Goodiebox Zeeland aan.

 


Proef Make-up

Ze straalde, ze straalde echt!!

Nog 4,5 week en dan zal deze bruid in het huwelijksbootje stappen met haar prins.

Vanmorgen de proef make-up gehad en wat was ze gelukkig en wat zag ze er prachtig uit.

 

Jessica van Nummer5 je hebt deze aanstaande bruid weer rust gegeven en minder slapeloze nachten.

Foto's volgen uiteraard pas na de huwelijksdag.