Wachtlijsten voor gratis Trouwen in Zeeland

Wachten op een plekje om gratis te trouwen.


In de grotere Zeeuwse gemeenten zijn er wachtlijsten ontstaan voor stellen die geen geld (over) hebben voor een huwelijk.

In Goes duurt het zelfs drie maanden voordat je kosteloos in het huwelijksbootje kan treden.

 

Wachttijd
In Vlissingen is de wachttijd vier tot zes weken. De gemeente ziet vooral mensen die uit praktische redenen kiezen voor een gratis huwelijk. Bijvoorbeeld omdat ze samen een huis willen kopen. Om de wachtlijst korter te maken is er een zogenoemd honderd-euro-huwelijk in het leven geroepen. In plaats van alleen de getuigen, mogen er in totaal acht mensen bij zo'n huwelijk aanwezig zijn en duurt de ceremonie niet vijf maar tien minuten.

 

Verschillen
In de gemeenten Noord-Beveland en Tholen is er de meeste weken nog wel een plekje over voor een gratis huwelijk. In Sluis mag je de meeste gasten meenemen, namelijk twaalf, en in Noord-Beveland duurt de ceremonie het langst, namelijk twintig minuten.

 

Veere
Aanstaande echtparen die gratis willen trouwen lijken het beste af in Veere. De ceremonie duurt twintig minuten en het bruidspaar krijgt een persoonlijk toespraakje op het gemeentehuis in Domburg.

 

Geen muziek
Alle Zeeuwse gemeenten proberen de plechtigheid zo sober mogelijk te houden. Ze zijn wettelijk verplicht gratis trouwen aan te bieden maar mogen zelf weten hoe ze de plechtigheid inrichten. Omdat de gemeente er niets aan verdient, is het belangrijk dat betaalde huwelijken aantrekkelijk blijven. Er is daarom in geen enkele gemeente met een leuk muziekje tijdens de gratis voltrekking.